• sv

Hållbarhet i kök & restaurang

Det du som gäst på Bosön blir serverad i våra restauranger ska vara bra val för både hälsa, miljö och ekonomi. Det vill säga en riktigt hållbar måltid vare sig det är frukost, energipaus, lunch eller middag.

Ekologiskt utbud

Vi fokuserar medvetet på att öka våra ekologiska inköp och i dagsläget ligger vi på minst 15% med en ambition att öka varje år med 5 %-enheter. I våra restauranger serverar vi endast svenskt och/eller ekologiskt kött, MSC-märkt fisk och skaldjur, ekologiskt kaffe & te, frukt och mejeriprodukter. Men vi nöjer oss inte utan jobbar ambitiöst vidare för att få ett än bättre och mer ekologiskt utbud.

Olympiarestaurangens kök

I Olympia har den fasta veckomenyn ersatts med dagliga menyer som anpassas efter säsong, utbud och pris. Detta har gett en möjlighet till kreativa dialoger mellan alla Olympiakockarna och ett tydligt hållbarhetstänk. Här är stora delar av det kött som serveras köpt från lokala kött-gårdar (läs mer nedan). Genom kökschefens täta kontakter med våra leverantörer, som är medvetna om hur vi jobbar, kan vi på så vis få bra produkter till ett bra pris och minska mängden matsvinn.

Mästarvillans kök

I Mästarvillans kök har vi en tydlig säsongprofil i allt vi serverar. Vad det gäller de råvaror vi använder i Mästarvillan så är här hela 30% av grönsakerna ekologiska, allt kött från tamdjur som serveras köps från lokala kött-gårdar, vi serverar svenskt viltkött och vår fisk och skaldjur är ASC respektive MSC-märkt.

Vi arbetar aktivt för att minska restprodukter från maten. Som exempel kommer vi börja köpa in och använda oss av hela djur för att minska spillet. Ett tydligt ”från svans till mule-tänk”.

Närproducerat

Den totala mängden svenskt/närproducerat kött och grönsaker som vi köper in till Bosön är 15 %. Denna siffra kommer att öka med vårt nya koncept, då vi inte är bundna till fasta menyer. Vi har som mål att 2020 ligga på minst 30% närproducerade färskvaror.

Vägleder gästen

Du som gäst är en väldigt viktig pusselbit i vårt ekologiska hållbarhetsarbete och vi vill guida och hjälpa dig i att göra klimatsmarta val under din vistelse hos oss.

• Vi skyltar upp på buffén och visar vad som är ekologiskt samt svenskt.
• Vi styr aktivt gästen på buffén genom att låta gästerna ta sallad först och sen efterföljande varmbuffé med kolhydrater, vegetariskt, fisk och sist kött.
• Vi har plockat bort engångsmaterial så som muggar, omrörare och plastglas vid våra kaffestationer.

Transporter

Genom ett aktivt arbete med samkörning har vi reducerat antal råvaruleveranser per vecka. När vi väljer leverantörer tittar vi också på hur de arbetar med hållbara transporter.

HÅLLBART KÖTT

Våra måltider i Olympia och Mästarvillan innehåller alltid svenskt och/eller ekologiskt kött.

FÄLLMANS

Vi har valt att jobba med Fällmans kött som huvudleverantör av kött och genom dom köper vi hem hela djur av ko och lamm som vi tar hand om. I och med det tar vi alla delar av djuret så inget går till spillo och köken får använda sin kreativitet för att hitta användningsområden för alla delar. Vi är glada och stolta att kunna jobba på detta sätt och bidra till en mer levande och hållbar landsbygd i Sverige. Vi tar även hem griskött från Fällmans gårdar, dock inte hela djur. Än så länge, man vet aldrig hur framtiden utvecklas.

Här kan du läsa mer om Fällmans gårdar.

HAGSHULTS GÅRD

Det nötkött som vi använder kommer i första hand från Hagshults Gård i Småland. Det är en gård som låter pensionerade mjölkkor att flytta in. När kossorna är på Torsjö gård så levererar de mjölk som topp-presterande elitidrottare. Men när de kommer till Hagshult får de varva ner och stressa av. Dom serveras enbart gräs som har växt på vår egen mark, inom en radie på ca. 2 km. Här odlas det Rödklöver och Vitklöver, Rajgräs, Ängssvingel och Timotej. Det är gräs som växer bra i det lite karga och steniga landskapet. Det är spännande att se hur gräsblandning påverkar smaken på köttet, smaken av Hagshult. På gården får de pensionerade mjölkkorna stressa av och strosa runt, äta gott och vila efter ett långt arbetsliv. Ryggmassage, specialbelysning och en kost av närproducerat småländskt gräs.

Här kan du läsa mer om Hagshults Gård.

Har du frågor? Välkommen att kontakta oss på:

Telefon: +46 (8) 699 66 00
Mail: welcome@boson.nu

Aktuellt på Bosön

Kombinera Olympiahuset och Mästarvillan

Start er konferens eller utbildning i Olympiahuset och avsluta med en härlig trerätters middag i genuina och vackra Mästarvillan. Från 595 kr/person Läs mer

Sjöutsikt i Mästarvillan eller Rektorsvillan

I Mästarvillan och rektorsvillan kan ni ha konferens i lugn och genuin miljö. Sjöutsikt från matsalen och flera av konferensrummen. Varför inte avsluta dagen med härlig trerätters middag? Från 695 kr/person   Läs mer

Kick-off i landslagsklass

Boosta ditt företag med en fartfylld kickoff! Vi erbjuder allt från femkamp till teambuilding. Välkommen att inspireras i idrottens värld! Läs mer