• en
  • sv

Om Bosön

Bosön – för träning, möten, utmaningar, utveckling

En unik mötesplats för idrott och utveckling

 

Bosön är idrottens kraftcentrum. Här satsar elitidrotten med utbildningar, tester och träning. Hit kommer idrottsföreningar för att träna och inspireras. Bosön är också en unik mötesplats för utveckling och växande i idrottens miljö. Här hålls möten och konferenser i en kreativ atmosfär av laganda och utmaningar. På Bosön kan du vässa formen på samma plan som elitlagen, ta del av insikter och erfarenheter från idrottens främsta namn, och inspireras av den aktiva miljön.

Bosön ligger i vackra omgivningar på norra Lidingö. Här finns idrottsanläggning, konferenslokaler, hotell och restaurang, bara 20 minuter från Stockholms city.

Här utvecklas idrotten

Riksidrottsförbundet vill skapa de allra bästa förutsättningarna för att svenska idrottsutövare ska hålla världsklass. Därför stöttar man de olika specialidrottsförbunden, främst genom RF:s Elitstöd. Bosön är Riksidrottsförbundets utvecklingscentrum, och flera delar av Elitstödet äger rum här. På Bosön genomförs testning, träning, rehabilitering, rådgivning, utbildning och utvecklingsprojekt. Det sker inom fyra kompetensområden; idrottsfysiologi, medicin, psykologi och nutrition.

Hit är alla välkomna

Idrottsföreningar från bredd till elit håller träningsläger, kurser och utbildningar på Bosön. Företag och privatpersoner är också välkomna in i idrottens värld, och får ta del av det som idrottens språk och värderingar kan ge. Idag när träning och hälsa är i fokus är Bosön en perfekt plats för företag som vill mötas och utvecklas, bygga lagkänsla och skapa vinnarkultur.

Även privatpersoner är välkomna till träningsanläggningen, restaurang och hotell.

Organisationen

– Stiftelsen Bosön bildades 1938 och ägs av Riksidrottsförbundet.

– SISU Idrottsutbildarna, idrottsrörelsens studieförbund, är huvudman för Idrottsfolkhögskolan där omkring 150 elever studerar årligen.

– RF:s avdelning för elitidrottsutvecklingen har ansvaret för personal och verksamhet på elitidrottscentrum.

– Stockholm Meeting Selection AB har sedan 2011 ansvaret för all service i form av hotell, konferens, restaurang och idrottshallar.

Bosön – en historisk samlingsplats

Visste du att både Pelé och Paul U Bergström, grundaren av varuhuset PUB, har bott på Bosön? Paul U Bergström flyttade hit i början av seklet, och lät bygga dagens Mästarvilla under 1920-talet. Riksidrottsförbundet köpte fastigheten av Paul U Bergströms sterbhus.

Den första kursen hölls på Bosön 1939, en cykelkurs för tränare och aktiva. Under andra världskriget togs flera av gårdarna på Lidingö i anspråk av försvaret. På Bosön hade man avlyssningsstation där man bl.a. knäckte tyskarnas krypton i samband med finska kriget. På Askrikefjärden fanns en torpedskjutningsbana.

Efter kriget under 1940 talet byggdes Bosön ut. Då tillkom bollhallen, simhallen och friidrottsanläggningen utomhus. Under 40-50-60-talen bedrevs en intensiv träningsverksamhet. Många, för att inte säga alla, svenska idrottsmän och kvinnor av landslagsklass besökte någon eller flera gånger Bosön under sin karriär.

1958 arrangerade Sverige fotbolls-VM, och Bosön användes som förläggning åt de blivande världsmästarna Brasilien, där den då okände men sedan mycket välkände VM-spelaren Pelé fanns med. På Bosön spelades också en träningslandskamp mellan och Brasilien. En match som ett flertal Lidingöbor idag gärna vill minnas, med många autografer sparade.

Bosön blir egen folkhögskola

1970 kom idrottsutredningen ”Idrott åt alla”. Utredningen prioriterade utbildning, vilket inkluderade ett 10-årigt utbyggnadsprogram för Bosön. Fastigheterna renoverades, och Skolhuset, dagens Olympiahus, samt hotelldelarna Liraren och Lyftaren byggdes. Utomhusanläggningarna byggdes ut, och 1983 byggdes friidrottshallen.

1978 blev Bosön en egen folkhögskola, och i början av 90-talet hade folkhögskolans verksamhet fördubblats till 140 elever. Dessutom omfattade samverkanskurserna med idrottens specialförbund 150 kurser. Konferensverksamhetens ökning var mer blygsam, och det var dags för en ny stor ansiktslyftning och utbyggnad.

Bosön byggs ut

Under början av 1990-talet lämnade Riksidrottsförbundet sitt engagemang i Vålådalen och Lillsved för att satsa på Bosön. Olympiahuset byggdes ut med ett nytt kök och en modern matsal med plats för 350 gäster, och konferensmöjligheterna utökades

En ny hotelldel, Löparen, byggdes. Mästarvillan fick en rejäl upprustning till modern konferensstandard och konferensrestaurang. Elitidrottscentrum byggdes ut och renoverades och simhallen fick en ordentlig upprustning. Studentbostäder – Studentcampus – byggdes på området.

2006 byggdes Vinnarhallen som är en av Stockholms fullstora konstgräsplaner inomhus. Hallen används för en stor mängd idrotter och aktiviteter. 2011 färdigställdes Ledaren, ett boende anpassats för träningsläger med fyrbäddsrum. Alla hotellbyggnader har rustats upp, och underhåll och renovering fortsätter i takt med att allt fler kommer och bor och besöker Bosön.

Vi ses på Bosön!